Høysensitiv Norge

Kunnskap og inspirasjon om høysensitivitet

Utdrag fra anmeldelsen i Coachmagasinet:

Forfatteren er spesielt opptatt av positiv psykologi, og har blant annet som mål for boken at den skal bidra til at høysensitive mennesker blir stolte av karaktertrekket sitt. Han definerer ikke seg selv som en høysensitiv person men har en høysensitiv ektefelle og har jobbet mye med dette emnet som psykolog.

Del 1 av boken (Bakteppet) tar for seg de ulike trekkene som kjennetegner en høysensitiv person og noen av utfordringene man kan møte som høysensitiv både i skolen og arbeidslivet. Det jeg personlig liker svært godt med denne delen er de ulike beskrivelsene av høysensitive mennesker og hvordan du kan gjenkjenne høysensitive personer – blant en elev du har på skolen, en kollega, en klient / pasient / bruker, barnet ditt eller en bror eller søster. Forfatteren har til og med inkludert en hyllest til den høysensitive – noe som selvsagt går som hånd i hanske med målet om å gjøre høysensitive mer stolte av dette karaktertrekket gjennom boka.

Del 2 (Virkeligheten) handler om hva som kan påvirke livskvaliteten for høysensitive i dagens samfunn, og hvordan mange høysensitive kan være ekstra sårbare for forhold som mobbing, lavt selvbilde, stress og prestasjonspress. Forfatteren går her inn i hvilke atferdsmessige utslag det kan få når høysensitive er ute av balanse og blir til sinnataggen, drama-skaperen, tyrannen eller til og med hypokonderen. Denne delen av boken bør kunne være av stor nytte for alle som jobber med mennesker – for å kunne gjenkjenne en høysensitiv under lag av sinne eller drama. Del 3 av boken (Å kunne mer enn vi kan) handler om hvordan høysensitive og alle andre kan bli medspillere for høysensitive, og har et spesielt fokus på skolevegring og hvordan man kan møte dette på en god måte.

Del 4 av boken (Å bli mitt beste jeg – som høysensitiv) handler hovedsakelig om selvledelse og her er det mye som er svært gjenkjennbart for en coach. Hvordan håndtere følelser, viktigheten av å leve i tråd med egne verdier og hvordan man kan bli sin egen coach er noen av temaene. Siste del av boken er en samling med 15 verktøy som kan være spesielt nyttige for høysensitive – men også for alle andre som har behov for å styrke egen selvfølelse og øve opp evnen til selvledelse i livet. Fokuset på selvfølelse forklarer forfatteren slik: ” Å være høysensitiv og samtidig ha et godt selvbilde er en stor resurs. Å være høysensitiv og samtidig ha et dårlig selvbilde kan derimot gjøre enkeltindividet særdeles sårbart” (Haukedal 2014, s 185).